Arabica Guatemala El Jaguar
Čerstvě pražená guatemalská káva z pražírny Kávový Bob. Zrnková káva Arabica Guatemala El Jaguar potěší hlavně ty, kteří hledají vyváženost mezi hořkostí a sladkými tóny nugátu a čokolády.
Kategorie: | Čerstvě pražená káva |
---|
Základní informace
Země původu: Guatemalská republika
Oblast: Alta Verapaz, Rainforest Cobán
Nadmořská výška: 1300 – 1500 m n. m.
Složení: 100% arabica
Odrůda: Caturra/Bourbon
Zpracování: Promyté
Stupeň pražení: 3,5 z 5
Acidita: slabá ovocitost
Chuťové tóny: čokoláda, nugát
„V černé barvě kávy se najednou zaleskly jeho oči. Jaguár je připraven.“
Původ kávy Arabica Guatemala El Jaguar
Výroba kávy se ve středoamerické Guatemale datuje zhruba od roku 1860 a k dnešnímu dni je v Guatemale více než 120 000 producentů kávy.
Arabica Guatemala El Jaguar pochází z oblasti Alta Verapaz, oblasti zelených lesů, divokých řek, vysokých hor a rozlehlých jeskyní. Pěstování kávy zde napomáhá unikátní klima deštných pralesů a chuť kávy ovlivňují časté deště a vysoká vlhkost vzduchu.
Káva je označena zkratkou SHG (Strictly High Grown), která deklaruje nejvyšší kvalitu pěstovanou v nadmořské výšce nad 1 300 m n. m., kde plody dozrávají pomaleji a chuť kávy je plnější.
Zpracování promytou metodou
Naše guatemalská káva se skládá ze dvou odrůd – Caturra a Bourbon. Po sklizni byla káva zpracována promytou metodou. Při této metodě jsou kávové třešně promývány vodou ve speciálních nádržích a ihned po vodní lázni, která musí následovat nejpozději do jednoho dne od sklizně, je odstraněna slupka a část dužiny. Oloupaná kávová zrna jsou poté přemístěna do kvasných nádrží, ve kterých po dobu až třicetišesti hodin probíhá proces fermentace. Poté už jen zbývá kávová zrna usušit na slunci.
Jak pražím kávová zrna z Guatemaly
Troufnu si říct, že káva Arabica Guatemala El Jaguar je moje vlajková loď. Tato káva nese vedle označení SGH i označení EP (European Preparation) – je tedy ručně přebírána a zbavována defektních zrn – a proto s ní při pražení pečlivě zacházím i já. Výsledkem je vyvážená káva, ve které se snoubí příjemná hořkost se sladkými tóny nugátu a čokolády.
Dobrá káva si zaslouží ten nejlepší obal
Aby zůstaly zachovány všechny vlastnosti, které naše čerstvě pražená arabika z Guatemaly má, používáme bezpečný třívrstvý sáček s aroma ventilem. Ten je pro balení čerstvě pražené kávy nejvhodnější. Sáček spolehlivě chrání kávu proti vlhkosti, kyslíku a světlu. To je důležité, aby se uchovala její čerstvost a nejvyšší možná kvalita.
„Věděli jste, že čerstvě pražená káva uvolní až 6 litrů plynů na 1kg kávy?“
Proto je důležité, aby byl sáček opatřen právě jednosměrným aroma ventilem, který zajistí bezpečné uvolňování plynů z čerstvě pražené kávy a zabrání tak nafouknutí či prasknutí sáčku.
Vzhledem k opětovně uzavíratelnému ZIPu pomáhá sáček udržet čerstvost. U tohoto sáčku určitě oceníte i odtrhávací zářezy, které umožní snadné utržení a otevření sáčku.
Jak sáček od naší kávy recyklovat
Ekologie je pro nás důležitá od pěstování kávy až po její spotřebování, a proto je sáček vyrobený z plastu bez použití hliníkové fólie a je možné jej recyklovat jako ostatní plasty (7).
Sáček splňuje zákonné požadavky pro styk s potravinami dle nařízení EU.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.